Yleinen iho-ongelma, haasteellinen rosacea

Kosmetologina olen törmännyt useasti iho-ongelmaan nimeltä rosacea eli ruusufinni. Varsin yleinen ongelma jopa nuorilla naisilla, sillä rosaceaa esiintyy enemmän naisilla kuin miehillä ja puhkeaa noin 30-50 vuoden iässä. Kaikki eivät edes tiedä kärsivänsä tästä iho-ongelmasta ja se voi esiintyä hyvin piilevänä pitkään. Kosmetologin työssäni en voi tehdä asiakkailleni diagnoosia asiasta vaan ohjaan heidät ihotautilääkärin vastaanotolle jos epäilen asiakkaani kärsivän ruusufinnistä.

Mikä Rosacea sitten on?
Rosacea eli ruusufinni on kasvojen alueella esiintyvä ihosairaus/ tulehdustila. Rosacea oireilee aluksi ihon punaisuutena ja voi näyttää ihan normaalilta punastumiselta eli hyvin harmittoman oloiset alkuoireet. Oireet voivat muuttua voimakkaimmiksi ja iholle syntyy nopeita lehahduksia. Oireiden pahentuessa voi iholle syntyä jopa turvotusta ja tulehtuneita näppylöitä. Tyypillisimmät alueet rosacealle kasvoissa on nenä ja poskipäät sekä leuka.
Rosacean puhkeamisen syyt on epäselvät ja siihen voi vaikuttaa useampi tekijä, myös perinnöllisyys. Ulkoiset ärsykkeet, tupakointi, alkoholi, stressi ja väärät hoitotuotteet/ menetelmät voivat olla myös syynä rosacean puhkeamiselle.

Miten hoitaa Rosaceaa?
IN17 Skincare on kehittänyt rosacean hoitoon atselaiinihappoa sisältävän kemiallisenkuorinnan.
IN17 CC Peel – Clear and Calm on siis tarkoitettu couperosa ja rosacea iholle. Rauhoittaa ja vähentää tulehdustilaa ihossa. Atselaiinihappo on käytetty raaka-aine myös rosacean hoidossa käytettävissä reseptilääkkeissä. Tätä kemiallistakuorintaa suositellaan tehtäväksi kerran viikossa noin 3-5 hoidon sarjana. Rosaceaa voidaan hoitaa myös hoitavan LED valon avulla. Sininen LED valo vaikuttaa ihossa tulehdusta vähentävänä ja rauhoittavana. Tämä on erittäin hyvä hoitomuoto jos rosacea on todella voimakas ja ärtynyt, koska silloin ihoa ei tarvitse mekaanisesti ärsyttää yhtään enempää.
Rosacea eli ruusufinni on siis hyvin yleinen ongelma eikä sitä pystytä hoitamaan kokonaan pois. Jos siihen on taipumus niin se voi puhjeta ihan koska vain uudestaan. Oikeilla hoitotuotteilla ja –menetelmillä sen pystyy pitämään kurissa, jopa oireettomana.